2011. szeptember 14., szerda

Baklava kávésan

 Nagyon jól esett, hogy ma kaptam egy hozzászólást. Igazán meglepődtem, de kimondhatatlanul örültem neki. Így jöjjön a várva várt baklava. 
 Az előítéletekkel szemben a baklava nem egy gejl-édes sütemény, amit csak erős-édesség-idegzetűek fogyasztanak, hanem nagyon finoman harmonizáló, kellemes esti finomság. A receptet egy újságban olvastam, de nem pont úgy csináltam. Az eredményhez most kép is párosul. 


Kávés baklava


Hozzávalók: 



  • -12 lapos réteslap
  • -15dkg darált dió 
  • -15 dkg porcukor 
  • -2 e.k.fahéj
  • -20dkg vaj
  • -1 kis presszókávé
  • -méz



Elkészítés: 


 A vajat megolvasztjuk, és kikenünk vele egy tepsit. 
 A réteslapokat félbevágjuk, és dupla rétegesen belefektetjük a tepsibe. Ha kilóg valahol a széle, egyszerűen behajtom. Eredetileg 1-1lapot kell egymásra helyezni, de tapasztalatom szerint elég ragadósak ezek a lapok, így kettesével kezdtem rakosgatni. Tehát akkor 1-2 réteg lap fektetve, megkenem olvasztott vajjal (teavaj), majd még 1-2réteg lap, és így folytatom kb. a feléig, mikor is az összekevert darált dió+porcukor+fahéjat rászórom. Újabb lap, vajazás, szórás, újabb lap, vajazás, szórás. Kb. 5rétegen keresztül, míg elfogy a töltelék. A maradék lapot a kezdéssel megegyezően helyezem rá a töltelékes rétegekre. Lap, vaj, lap, vaj, legvégül lap. Érdemes bevagdosni szeletekre a sütit. Előmelegített sütőben fél óráig sütjük 180°C-on. 
 Míg sül, felforralom a mézes kávét. Amint kiszedjük a sütőből a tepsit, azonnal ráöntöm a szirupot, és hagyom kihűlni. 


Jó étvágyat hozzá!










1 megjegyzés:

  1. Jupppi!!!Azt hiszem ezt ki is próbálom, nem is olyan bonyolult, mint gondoltam:):)

    VálaszTörlés