Az előítéletekkel szemben a baklava nem egy gejl-édes sütemény, amit csak erős-édesség-idegzetűek fogyasztanak, hanem nagyon finoman harmonizáló, kellemes esti finomság. A receptet egy újságban olvastam, de nem pont úgy csináltam. Az eredményhez most kép is párosul.
Kávés baklava:
Hozzávalók:
- -12 lapos réteslap
- -15dkg darált dió
- -15 dkg porcukor
- -2 e.k.fahéj
- -20dkg vaj
- -1 kis presszókávé
- -méz
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, és kikenünk vele egy tepsit.
A réteslapokat félbevágjuk, és dupla rétegesen belefektetjük a tepsibe. Ha kilóg valahol a széle, egyszerűen behajtom. Eredetileg 1-1lapot kell egymásra helyezni, de tapasztalatom szerint elég ragadósak ezek a lapok, így kettesével kezdtem rakosgatni. Tehát akkor 1-2 réteg lap fektetve, megkenem olvasztott vajjal (teavaj), majd még 1-2réteg lap, és így folytatom kb. a feléig, mikor is az összekevert darált dió+porcukor+fahéjat rászórom. Újabb lap, vajazás, szórás, újabb lap, vajazás, szórás. Kb. 5rétegen keresztül, míg elfogy a töltelék. A maradék lapot a kezdéssel megegyezően helyezem rá a töltelékes rétegekre. Lap, vaj, lap, vaj, legvégül lap. Érdemes bevagdosni szeletekre a sütit. Előmelegített sütőben fél óráig sütjük 180°C-on.
Míg sül, felforralom a mézes kávét. Amint kiszedjük a sütőből a tepsit, azonnal ráöntöm a szirupot, és hagyom kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Jupppi!!!Azt hiszem ezt ki is próbálom, nem is olyan bonyolult, mint gondoltam:):)
VálaszTörlés